Ερωτήματα που δεν τόλμησες να ρωτήσεις!

Σε αυτή τη στήλη επιχειρούμε να προσεγγίσουμε θέματα που αφορούν όλους, μέσα από ερωτήσεις αναγνωστών, με στόχο να μην περιοριστούμε μόνο σε θεωρία αλλά και να παρακινηθούμε σε δράση! Θα ήθελες να ξέρεις, αλλά δεν τόλμησες να ρωτήσεις! Περιμένω και τα δικά σας ερωτήματα, εδώ!

 

Θέλω και δεν θέλω!

«Είμαι 35 ετών είμαι μόνη. Είχα μια σχέση που κράτησε 10 χρόνια και έληξε πριν 3 χρόνια, αρκετά δύσκολα για μένα. Έχω συνειδητοποιήσει ότι αποφεύγω τις πολύ κοντινές σχέσεις και μάλιστα εγώ φεύγω πρώτη, όταν αρχίσει και σοβαρεύει. Όμως αυτό θέλω να σταματήσει.»

Απ΄ότι μου λες οι σχέσεις δεν σε φοβίζουν αρκεί να μην πλησιάζουν στη ζώνη της οικειότητας. Αναρωτιέμαι αν η 10χρονη σχέση ήταν τραυματική για σένα και με ποιο τρόπο. Τι συναισθήματα ήρθαν στην επιφάνεια μετά το χωρισμό και πως τα διαχειρίστηκες; Είναι πιθανόν η σχέση – ή ο τρόπος χωρισμού – να βιώθηκε ως τραυματική εμπειρία από σένα. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα ένα μέρος σου να λέει ναι και ένα άλλο να λέει όχι.

Κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν ακατάλληλους συντρόφους προκειμένου να μη φτάσουν ποτέ στην εγγύτητα, στην οικειότητα.  Κάποιοι άλλοι σαμποτάρουν τον εαυτό τους με διαφορετικό τρόπο: αφήνουν να τους επιλέξουν ακατάλληλοι σύντροφοι, διακόπτουν απότομα τη σχέση, δεν αποδέχονται τα συναισθήματά τους, δεν είναι αληθινοί.

  • Τι ζητάς από μια σχέση; Πως θέλεις να είναι η ζωή σου σε 20 χρόνια;

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις τις ανάγκες, τις επιθυμίες σου καθώς και ποιοι παράγοντες σε ωθούν να μένεις μόνη. Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια συμβούλου, αν αυτό είναι απαραίτητο.

 

 

Γιατί τώρα;

«Με το σύντροφο μου συγκατοικούμε εδώ και 3 χρόνια και ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε σε γάμο. Θέλει να καλέσει την πρώην του στο γάμο μας, με την οποία έχει διατηρήσει μια φιλική σχέση. Αυτή η ιδέα δεν μου αρέσει καθόλου. Δεν ξέρω πώς να το χειριστώ.»

 

Από όσες πληροφορίες μου δίνεις, αντιλαμβάνομαι ότι αρχικά δέχτηκες την απόφασή του παρόλο που δεν αισθανόσουν άνετα. Δεν αναφέρεις αν το είχατε συζητήσει, αν είχες εκφράσει τότε τη θέση σου, αν είχες εκφράσει μια διαφορετική άποψη, αν είχαν ακουστεί τα δικά σου συναισθήματα, πως σε αντιμετώπισε εκείνος.

Το δέχτηκες και προχωρήσατε. Τι σε κάνει να αλλάζεις γνώμη τώρα; Έχεις κάποιου είδους ανησυχία για την αλλαγή που έρχεται στην κοινή σας ζωή; Αναρωτήσου τι πραγματικά σε ανησυχεί και εμπιστεύσου τις επιλογές που έχεις κάνει μέχρι σήμερα.

Πολλοί άνθρωποι, είτε από συνήθεια, είτε από ένα αίσθημα τρυφερότητας ή αγάπης, διατηρούν σχέσεις με πρώην συντρόφους. Γενικά, είναι καλό να ξεκαθαρίζει κανείς πρώτα το δικό του όριο, τι μπορεί να αντέξει, τι όχι και γιατί και βέβαια να το μοιράζεται με το σύντροφό του.

 

 

Κλασικά ερωτήματα, γυρεύουν κλασσικές απαντήσεις;

«Εγώ θα θέσω το εξής κλασικό ερώτημα… Οικογένεια, Δουλεία, Προσωπικές Ανάγκες…. πως μοιράζουμε τους χρόνους και πως δίνουμε στον εαυτό μας τον χρόνο που του αξίζει για να είναι καλά; Εγώ πάντος δυσκολεύομαι να τα προλάβω όλα και κυρίως αυτά που θέλω να κάνω για μένα!»

 

Από το ερώτημα αντιλαμβάνομαι πως αισθάνεσαι ότι έχεις παραμελήσει τον εαυτό σου, γιατί ο χρόνος που αφιερώνεις για σένα είναι λιγοστός. Περισσότερες πληροφορίες δεν μας δίνεις, άρα θα μείνω σε όσα μου αναφέρεις.  Είναι έτσι, αν έτσι νομίζεις. Θέλεις να το αλλάξεις;

Το θέτεις σωστά αν και απουσιάζει μια σημαντική παράμετρος, η ποιότητα του χρόνου. Δυστυχώς για αυτή την ποιότητα – μια έννοια πλούσια σε περιεχόμενο και με πολλές διαστάσεις – δεν υπάρχει όργανο μέτρησης  άρα πρέπει να εκτιμήσεις την κατάσταση μέσα από μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων:

  • Πως ορίζεις εσύ το «καλά»;
  • Πως έχεις μοιράσει έως τώρα το χρόνο σου, τι μπορείς να κάνεις διαφορετικά;
  • Υπάρχουν πηγές βοήθειας που δεν έχεις αξιοποιήσει ακόμα;
  • Τι θα συμβεί εάν προκαλέσεις μια αλλαγή στην κατανομή του χρόνου σου;
  • Τι θα συμβεί εάν δεν το κάνεις;
  • Ποια μικρή αλλαγή θα ήταν αυτή, που θα μπορούσες να κάνεις άμεσα, ώστε να νιώσεις καλύτερα;
  • Όπως πολύ σωστά αναφέρεις, το ερώτημα είναι προς τον εαυτό σου και μόνο αυτός μπορεί να απαντήσει!

 

Μαίρη Στραβοράβδη, Σύμβουλος επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης, Life Coach- Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “The Body” Μάρτιος 2017

 

16976917_10154542488508250_602926830_n (1)