Γονείς, σύντροφοι, παιδιά… Όλοι έχουμε γνωρίσει κάποιον εσωστρεφή ή μυστικοπαθή στη ζωή μας.

Πως μπορούμε να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά μαζί του;

«Έχω μια σχέση εδώ και 6 μήνες, αλλά ο σύντροφός μου δεν μοιράζεται πολλά μαζί μου. Δεν γνωρίζω πολλά για τις δραστηριότητές του και κάποιες φορές νομίζω ότι μου κρύβει πράγματα. Δεν ξέρω πως περνά το χρόνο του όταν δεν είμαστε μαζί και αυτό με ανησυχεί. Απαντά μονολεκτικά στις ερωτήσεις μου, σαν να θέλει να μου κρύψει κάτι. Άλλες φορές πάλι μου απαντά σε κάτι που έχω ρωτήσει μέρες πριν. Ούτε εκείνος με ρωτά πολλά πράγματα για μένα. Περιμένει να του πω εγώ, αν του πω… Μου φαίνεται πως είναι μυστικοπαθής και δεν ξέρω πώς να τον κάνω να ανοιχτεί περισσότερο μαζί μου….»

 

Ο μυστικοπαθής και η ιστορία του…

Η αλήθεια είναι πως δεν τρελαίνεται να μιλά πολύ, ούτε να λέει τα πάντα σε όλους, ούτε και σε σένα. Θέλει να κινείται σιωπηλά, σε χαμηλούς τόνους, πράγμα που ίσως και να σημαίνει ότι θα χρειαστείς αρκετό χρόνο για να τον γνωρίσεις.

Το ίδιο βέβαια θα περιμένει κι από σένα…να σεβαστείς τον τρόπο και το χρόνο του. Μου αναφέρεις ότι είσαστε μόλις 6 μήνες μαζί, δηλαδή στην αρχή της σχέσης σας και δεν γνωρίζεις τι κάνει όταν δεν είστε μαζί. Αν πραγματικά σε ενδιαφέρει αυτός ο άνθρωπος, πρέπει να σκεφτείς τι είδους σχέση θέλεις εσύ, τι ανάγκες έχεις και πως αυτές καλύπτονται αυτή τη στιγμή, με την επιλογή του συγκεκριμένου συντρόφου. Αν σχέση για σένα σημαίνει να μοιράζεσαι τα πάντα με το σύντροφό σου θα είναι δύσκολο για σένα να εμπιστευτείς κάποιον διαφορετικό και να προσαρμοστείς ή να μοιραστείς μια άλλη πραγματικότητα, τη δική του.

Το αντέχεις;

 

Πώς να επικοινωνήσεις καλύτερα με έναν μυστικοπαθή;

Πρόκειται για ένα τύπο ανθρώπου που κάποια στιγμή πήρε την απόφαση να δρα έτσι, γιατί έτσι κατάφερνε αυτό που ήθελε. Αυτή η συμπεριφορά τον βοηθούσε και την υιοθέτησε. Μπορεί με αυτό τον τρόπο να θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του, μια που η σχέση σας είναι ακόμα στην αρχή της. Όπως κι αν έχει η επικοινωνία σώζει ζωές! Μπορείς να του μιλήσεις ανοικτά για τις σκέψεις σου, όχι κατηγορώντας τον ως ψεύτη ή μυστικοπαθή, αλλά περιγράφοντας τις δικές σου ανάγκες μέσα στη σχέση.

  • Νιώθεις ότι σου κρατά μυστικά ή ψέματα για τη σχέση σας; Διευκρίνισέ τα.
  • Σε ποιο σημείο νιώθεις ότι θα ήθελες μια διαφορετική αντιμετώπιση;
  • Τι διαφορετικό θα μπορούσε να είναι αυτό;
  • Έχεις να προτείνεις εσύ κάτι άλλο;
  • Δώσε χρόνο στη σχέση, για να ελέγξεις αν είναι άξια της εμπιστοσύνης σου.

 

Μην ξεχνάς ότι…        

  • Το να είναι κάποιος μυστικοπαθής δεν σημαίνει ότι είναι ψεύτης.
  • Αρκετές φορές στην κοινωνική μας ζωή χρησιμοποιούμε ασαφείς απαντήσεις, παραποιούμε την πραγματικότητα ή κοινώς λέμε μικρά ψέματα.
  • Ας μη βιαστείς να χαρακτηρίσεις τον άλλο ψεύτη ή μυστικοπαθή, και προσπάθησε να είσαι αληθινή και να μην κρύβεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου.
  • Σεβάσου τη φύση και τα συναισθήματα του άλλου, ακόμα κι αν δεν είναι τα ίδια με τα δικά σου. Καθένας δικαιούται να κρατά ένα κομμάτι μόνο για τον εαυτό του χωρίς αυτό να είναι ανησυχητικό για τη σχέση.

Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο “The Body”, τεύχος Οκτωβρίου 2017 / Μαίρη Στραβοράβδη, Σύμβουλος Επαγγελματικής και Προσωπικής Ανάπτυξης, Life Coach-NLP Practitioner – Εκπαιδευόμενη σύμβουλος ψυχικής υγείας –  info: www.alltimecoaching.gr